تبدیل شرکت به معنای تغییر نوع و ماهیت آن و ایجاد شخصیت حقوقی جدید برای آن شرکت است. خیلی از افراد پس از ثبت شرکت، تصمیم میگیرند اقدام به تبدیل شرکت کنند. بعضی اوقات تبدیل شرکت ناشی از اشتباهاتی که برای ثبت اولیه شرکت انجام شده است صورت میگیرد و برخی اوقات با گذر زمان و شرایط نیاز است که نوع شرکت عوض شود. در این مقاله قصد داریم راجع تبدیل انواع شرکتها به یکدیگر و شرایط آن صحبت کنیم. با آواحساب همراه باشید.
مزایای تبدیل شرکت
یکی از مهمترین مزایا برای تبدیل شرکت حفظ شخصیت حقوقی آن است. اگر شما بجای تبدیل شرکت آن را منحل کنید و تصمیم بگیرید شرکت جدیدی تاسیس کنید، شخصیت حقوقی آن شرکت تغییر میکند و بین کارها وقفه میافتد؛ اما با تبدیل شرکت میتوانید بدون وقفه به کارها ادامه دهید. حفظ شخصیت حقوقی علاوه بر عدم وقفه در کارها باعث از بین نرفتن شهرت و اعتبار شرکت شما نیز میشود. مورد دیگری که از مزایا تبدیل شرکت به حساب میآید، صرفه جویی در هزینه هاست. با تبدیل شرکت میتوانید انجام تشریفات ثبت و پرداخت حق الثبت مجدد رها شوید. از دیگر مزایا تبدیل شرکت میتوان به حفظ قراردادها و تعهدات اشاره کرد. زمانی که اقدام به تبدیل شرکت میکنید دیگر نیازی به تنظیم مجدد قراردادها نیست.
جواز تبدیل شرکت
در قوانین ثبتی و تجارت، فقط برای تبدیل برخی از شرکتها به یکدیگر قوانین وضع شده و حکم خاصی برای تبدیل تمام شرکها به یکدیگر وجود ندارد. در قوانین تجارتی، تبدیل شرکت سهامی خاص به سهامی عام (ماده 278) و تبدیل شرکت تضامنی به سهامی (ماده 135) ذکر شده است. اما اگر تصمیم به تبدیل شرکت دارید و شرکت شما جزو هیچ کدام از این دو دسته نیست، نگران نباشید زیرا بنا به اعتقاد حقوقدانان، زمانی که تمام شرکا موافقت داشته باشند، امکان تبدیل هر شرکتی، به شرکتی دیگر امکان پذیر است.
شرایط تبدیل شرکت
اولین و مهمترین شرط برای تبدیل شرکت، توافق تمام شرکا است. زمانی که تمام شرکا موافق نباشند حتی اگر یکی از شرکا مخالف باشند، تبدیل شرکت امری ناممکن است. شرط بعدی برای تبدیل شرکت تطبیق شرکت با شرایط قانونی است. شما نمیتوانید شرکت خود را به شرکتی جدید تبدیل کنید، در صورتی که طبق قوانین شرکت جدید عمل نکنید. به طور مثال زمانی که تصمیم دارید شرکت خود را از سهامی خاص به سهامی عام تبدیل کنید، باید اساسنامه را اصلاح کنید و سرمایه خود را افزایش دهید. آسیب نزدن به حقوق افراد ثالث از دیگر شرایط تبدیل شرکت است. تمامی حقوق اشخاص ثالث که با شرکت در ارتباط بودهاند، از جمله طلبکاران باید محفوظ بماند.
تبدیل شرکت سهامی خاص به سهامی عام
برای تبدیل شرکت سهامی خاص به سهامی عام باید طبق قوانین زیر عمل کنید.
ماده 278: از موارد ضروری برای تبدیل شرکت سهامی خاص به سهامی عام میتوان به افزایش سرمایه، اصلاح اساسنامه، گذشتن دو سال از تاریخ تأسیس و تصویب دو ترازنامه اشاره کرد.
ماده 279 تا 281: باید تبدیل شرکت به مرجع ثبت شرکتها اعلام شود و در روزنامه کثیرالانتشار ذکر شود.
ماده 282: برای تشریفات تبدیل شرکت سهامی خاص به سهامی عام به افزایش سرمایه نیاز است.
ماده 283: اگر سرمایه اضافه شده که در ماده 282 ذکر شد تایید نشود، شرکت نمیتواند به سهامی عام تبدیل شود.
تبدیل شرکت سهامی عام به سهامی خاص
قانونی راجع به تبدیل شرکت سهامی عام به سهامی خاص وضع نشده است و برای این تبدیل دو دیدگاه وجود دارد. دیدگاه اول به این صورت است که اگر یک شرکت سهامی عام بخواهد به شرکت سهامی خاص تبدیل شود، باید آن شرکت منحل شود و سهامداران آن شرکت اقدام به ثبت شرکت سهامی خاص کنند. آنها معتقد هستند که شرکت سهامی عام، از ماده 5 پیروی نمیکند و قابل تبدیل به هیچ شرکت دیگری نیست. دیدگاه سوم به این صورت است که تبدیل شرکت سهامی عام به سهامی خاص مانند تبدیل شرکت سهامی خاص به سهامی عام است.
تبدیل شرکت تضامنی به شرکت سهامی عام
هر شرکت تضامنی یا نسبی میتواند با تصویب تمام شرکا به شرکت سهامی عام مبدل گردد. از مدارک مورد نیاز برای تبدیل شرکت تضامنی به شرکت سهامی عام، میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- دو برگ اظهارنامه
- دو جلد اساسنامه
- گواهی بانک دایر به پرداخت 35% سرمایه تعهدی
- فتوکپی شناسنامه سهامداران و بازرسان
- صورت جلسه مجمع عمومی موسس و هیات مدیره
- نماینده شرکت مدارک و صورت جلسات را به اداره ثبت شرکتها تحویل و یا پرداخت هزینههای قانونی
ذیل دفاتر ثبت را امضاء خواهد نمود.
بروزرسانی شده در تاریخ 1403/06/17 ساعت 07:58
یک پاسخ
مطلب بسیار مفید و آموزنده می باشد