به طورکلی شرکتهای سهامی به دو نوع شرکت سهامی عام و شرکت سهامی خاص تقسیم بندی میشوند که هر کدام از این شرکتها شرایط و قوانین مخصوص به خود را دارند که باید از آن پیروی کنند. این شرکتها با وجود اینکه نقاط اشتراک بسیاری با هم دارند اما از به صورت کلی از دیدگاه عموم تفاوت به دلیل تفاوت در میزان سرمایه و سهام این دو شرکت با یکدیگر متفاوت هستند. این دو نوع شرکت تفاوتهای کلیدی بسیاری دارند که باعث شده ساختار این شرکت را در برخی از شرایط کاملا مجزا ببینند حتی با وجود اینکه هر دو شرکت سهامی هستند. در این مقاله از آوا حساب تفاوت انواع شرکتهای سهامی عام و خاص را بررسی میکنیم تا شما دیدگاه جامعی نسبت به آن داشته باشید. چنانچه قصد دارید شرکت مسئولیت محدود ثبت کنید قبل از هر اقدامی مقاله تفاوت شرکت سهامی خاص با مسئولیت محدود را به دقت مطالعه کنید و پس از دریافت مشاوره از مجموعه آواحساب امور ادار آن را پشت سر بگذارید.
تفاوت شرکت سهامی عام و خاص چیست؟
اگر این سوال برای شما ایجاد شده که فرق شرکت سهامی عام و خاص چیست باید بدانید که شرکت سهامی عام به شرکتهایی گفته میشود که موسسین آنها بخشی از سرمایه شرکت را با فروش سهام به مردم تامین میکنند. اما شرکتهای سهامی خاص، شرکتهایی هستند که تمام سرمایه آنها در موقع تاسیس، منحصرا توسط موسسین تامین شده است.همچنین میتوانید برای کسب اطلاعات دقیق در رابطه با اخذ کارت بازرگانی از متخصصین آوا حساب کمک بگیرید. تفاوتهای انواع شرکتهای سهامی عام و خاص به شرح زیر است:
1.اولین تفاوت شرکت سهامی عام و خاص از نظر شرایط تشکیل و ثبت، در نحوه تامین سرمایه آن است، به طوری که در شرکتهای سهامی عام، بخشی از سرمایه شرکت از طریق پذیره نویسی از مردم و بخشی توسط خود موسسان تامین میشود، اما در شرکت سهامی خاص، کل سرمایه توسط خود موسسان جمعآوری میشود.
2.در شرکتهای سهامی عام عبارت شرکت سهامی عام و در شرکتهای سهامی خاص عبارت شرکت سهامی خاص باید قبل از نام شرکت یا بعد از آن بدون فاصله با نام شرکت در کلیه اوراق و اطلاعیه ها و آگهی های شرکت به طور روشن و خوانا قید شود. بنابراین، دومین تفاوت شرکت سهامی عام و خاص از نظر شرایط تشکیل و ثبت شرکت، نحوه نام گذاری شرکت است.
3. تفاوت سوم، شرکت سهامی عام و خاص از نظر شرایط تشکیل و ثبت در سامانه جامع ثبت شرکتها، حداقل سرمایه لازم برای ثبت این دو نوع شرکت است. ماده 5 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت، در این مورد نوشته است که در موقع تاسیس سرمایه شرکتهای سهامی عام از پنج میلیون ریال و سرمایه شرکتهای سهامی خاص از یک میلیون ریال نباید کمتر باشد.
4.برای تاسیس شرکتهای سهامی عام موسسین باید حداقل بیست درصد سرمایه شرکت را خود تعهد کرده و حداقل سی و پنج درصد مبلغ تعهد شده را در سپردهای به نام شرکت در حال تاسیس در یکی از بانکها قرار دهند. در حالی که در شرکتهای سهامی خاص، صد در صد کل سرمایه شرکت توسط خود موسسان تامین میشود و به هیچ وجه، پذیره نویسی از مردم برای تامین سرمایه شرکت صورت نمیگیرد.
تفاوت شرکت سهامی عام و خاص در روند مدیریت
اولین تفاوت شرکت سهامی عام و خاص از نظر اداره و مدیریت شرکت را طبق ماده 41 لایحه قانونی اصلاح قسمتی میتوان اینگونه بیان کرد که در شرکتهای سهامی عام، نقل و انتقال سهام نمیتواند مشروط به موافقت مدیران شرکت یا مجامع عمومی صاحبان سهام شود، اما در شرکت سهامی خاص، چنین نقل و انتقالی میتواند به موجب اساسنامه، بسته به توافق مدیران یا مجامع شرکت شود. طبق تبصره ماده 75 همین قانون، در مجمع عمومی موسس شرکت سهامی عام، کلیه موسسان و پذیرهنویسان حق حضور دارند و هر سهم دارای یک رای خواهد بود، اما چون در شرکت سهامی خاص، پذیرهنویسی از مردم انجام نمیشود، تنها موسسان حق حضور در جلسه این مجمع را خواهند داشت. علاوهبر این، بر اساس ماده 82 لایحه قانونی اصلاح قسمتی، در شرکتهای سهامی خاص تشکیل مجمع عمومی موسس الزامی نیست، اما چنین عدم الزامی در مورد شرکتهای سهامی عام مطرح نشده است. علاوه بر این، بر اساس ماده 107 لایحه اصلاح، شرکت سهامی به وسیله هیئت مدیرهای که از بین صاحبان سهام انتخاب شده و قابل عزل هستند، اداره خواهد شد. تعداد اعضای هیئت مدیره در شرکتهای سهامی عمومی نباید از پنج نفر کمتر باشد، اما در شرکتهای سهامی خاص، تعداد اعضای هیات مدیره حداقل باید دو نفر باشد.
جمع بندی
در این مقاله به بررسی تفاوتها و فرقهای اصلی شرکتهای سهامی خاص و سهامی عام پرداختیم. همانطور که گفته شد این دو دسته از شرکتها با وجود اینکه هر دو جزو شرکتهای سهامی محسوب میشوند اما فرقهای اساسی با یکدیگر دارند که بسیار قابل توجه است. شما میتوانید برای ثبت شرکت خود و کسب اطلاعات بیشتر در مورد قوانین آن روی آوا حساب مراجعه کنید و با اطلاعات کاملی دست به اقدامات لازم بزنید.
سوالات متداول
آیا شرکت سهامی عام دولتی است؟
خیر، شرکت سهامی عام یک شرکت دولتی محسوب نمیشود چرا که موسسان این شرکتها برای تامین سرمایه مورد نیاز، سهام آن را بین مردم به فروش میرسانند؛ در چنین شرایطی ممکن است عموم مردم، اشخاص حقیقی یا نهادهای دولتی این سهام را خریداری کنند، ولی این موضوع ربطی به دولتی بودن شرکت سهامی عام ندارد.
شرکت سهامی عام و خاص از نظر انحلال چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
تفاوت شرکت سهامی عام و خاص از نظر انحلال، میزان حداقل سرمایه لازم برای ادامه فعالیت شرکت و جلوگیری از انحلال آن است.
در شرکتهای سهامی خاص سرمایه چگونه تامین میشود؟
در شرکتهای سهامی خاص، صد در صد کل سرمایه شرکت توسط خود موسسان تامین میشود و پذیره نویسی از مردم برای تامین سرمایه شرکت انجام نمیشود.
بروزرسانی شده در تاریخ 1403/05/20 ساعت 08:12