میزان مالیات نقل و انتقال سهام

آنچه در این مقاله می‌خوانید:
میزان مالیات نقل و انتقال سهام

سهام شرکت از اصلی‌ترین موارد تشکیل شرکت برای ادامه حیات و فعالیت های آتی محسوب می‌شود به طوریکه یکی از مدارکی که برای ثبت شرکت ارائه می‌شود تامین سرمایه اولیه و پرداخت آن و ارائه فیش واریزی است. 

مجموعه آوا حساب به عنوان بهترین مشاور مالیاتی در مشهد می‌تواند به شما در در تعیین میزان مالیات نقل و انتقال سهام و نحوه پرداخت آن کمک کند.

سهام شرکت در انواع مختلف عرضه شده و قابل انتقال است در این مقاله به مالیات و نحوه انتقال سهام می‌پردازیم.

وکتور نقل و انتفقال سهام

مالیات نقل و انتقال سهام چیست؟

مالیات نقل و انتقال سهام نوعی از انواع مالیات در ایران است که مقطوع بوده و پرداخت کننده آن بسته به موارد مشمول میزان متفاوتی را پرداخت میکنند. قانو در این خصوص با افراد پرداخت کننده بسیار جدی بوده و در صورت عدم پرداخت مالیات فرد را جریمه میکند.

در این مالیات هم در سهام بورسی و هم سهام غیر بورسی که به آن مالیات مقطوع و در خصوص سهام شرکتی که مالیات تکلیفی می‌گویند باید هنگام انتقال در سهام‌های غیر بورسی توسط فروشنده و در سهام‌های بورسی توسط کارگذاری‌ها به حساب سازمان امور مالیاتی واریز شود.

 در نظر داشته باشید که مالیات مقطوع، مالیاتی است که با پرداخت این مالیات فرد از پرداخت سایر مالیات‌ها، اعمم از مالیات مربوط به سود یا درآمد حاصل از فروش معاف میشود و منظور از از مالیات تکلیفی، مالیاتی است که پرداخت آن، به نیابت از مودی، توسط شخص دیگری، انجام می‌شود.

مراحل نقل و انتقال سهام

هنگام انتقال شهام باید صورت جلسه‌ای تنظیم گردد به این صورت که :

شخص قدیم ….. میزان از سهام خود را به آقای/خانم …. واگذار نمود و از شرکت خارج گردید. یا سهامش به …. میزان … کاهش یافت.

مرحله بعدی تعیین سمت مدیران  که با نقل و انتقال سهام شرکت سهامی خاص دستخوش تغییر قرار گرفته‌اند است.

در گام بعدی تهیه لیستی از  سهامداران قبلی همراه تعداد سهام قبلی و میزان سهام جدید در یک جدول، کنار صورت جلسه که به تایید و امضای سهامداران رسیده باشد ضروری است.

ارائه یک نسخه از صورت‌جلسه نقل و انتقال سهام شرکت سهامی خاص و برگه لیست سهامداران به سامانه صدور قبض مالیات مراجعه و دریافت برگه مفاصا حساب میزان سهام انتقالی باید به مالیات پرداخت نموده و گواهی بگیرید. در ادامه مراحل را به صورت خلاصه اشاره می‌کنیم.

  • ثبت نقل و انتقال سهام در سامانه ثبت شرکت‌ها
  • ارسال مدارک به پست از طریق باجه‌های منتخب پستی
  • دریافت پیش نویس آگهی و امضا در اداره ثبت و پرداخت حق الثبت
  • درج آگهی تغییرات سهام در روزنامه رسمی کشور

 اگر در این روند نیاز به افراد حرفه‌ای دارید تا بتوانند این مراحل و خدمات مالیاتی شما را با کوچک‌ترین نقص و مشکل انجام دهند با تیم پشتیبانی آوا حساب تماس بگیرید.

وکتور نقل و انتفقال سهام

نحوه پرداخت مالیات نقل و انتقال سهام

نحوه پرداخت الکترونیکی مالیات نقل و انتقال سهام و دریافت گواهی پرداخت، در سهام‌های بورسی، کارگزاری، مالیات متعلق را از فروشنده، دریافت و به حساب مشخص شده توسط سازمان امور مالیاتی، واریز می‌نماید که افراد موظفند در ظرف 10 روز، رسید آن را به اداره مالیات تحویل داد و گواهی پرداخت را دریافت کند.

 در سهام‌های غیر بورسی، اشخاص حقیقی یا حقوقی، به‌ عنوان سهامدار شرکت، باید درخواست نقل و انتقال سهام را در اداره ثبت شرکت‌ها، ثبت نموده و زمانی که وضعیت درخواست آن‌ها به مرحله پرداخت مالیات رسید، از طریق مراجعه به درگاه ملی خدمات مالیات که از طریق آدرس my.tax.gov.ir در دسترس متقاضیان است، مالیات متعلقه را پرداخت نمایند و رسید اینترنتی مربوط به گواهی پرداخت مالیات نقل و انتقال سهام را دریافت کنند.

عدم پرداخت مالیات نقل و انتقال سهام 

قانون گذار، در قانون مالیات مستقیم عدم پرداخت مالیات متعلقه را نیز، مشمول جریمه می‌داند به همین سبب مالیات نقل و انتقال سهام‌های بورسی و غیر بورسی نیز، مستثنی از این امر، نیست؛ جریمه عدم پرداخت مالیات نقل و انتقال سهام، بررسی خواهد شد.

 جریمه عدم پرداخت مالیات نقل و انتقال سهام‌های بورسی، توسط کارگزاری، به نیابت از فروشنده، جریمه‌‌ای معادل 10درصد مالیات پرداخت نشده در موعد مقرر و دو و نیم ‌درصد مالیات، به ازای هر ماه، نسبت به مدت تاخیر از سررسید پرداخت است. (مستفاد از ماده 199 قانون مالیات مستقیم)

 تبصره: مستفاد از تبصره 1 ماده 143 قانون مالیات مستقیم، در سهام‌های غیر بورسی، “انتقال دهندگان سهام…، مکلفند قبل از انتقال سهم، مالیات متعلق را به حساب سازمان امور مالیاتی کشور واریز کنند و در صورت عدم پرداخت مالیات، نقل و انتقال سهام، صورت نخواهد گرفت. 

همچنین، مستفاد از قسمت آخر تبصره 1 ماده 143 قانون مالیات مستقیم و ماده 200 این قانون، از آنجا که ‌ادارات ثبت یا دفاتر اسناد رسمی، باید در زمان ثبت تغییرات یا تنظیم سند انتقال سهام، گواهی پرداخت مالیات متعلق را اخذ و ضمیمه پرونده‌ کنند، در صورت تخلف از انجام این امر، مشمول جریمه‌ ای معادل، 20% مالیات متعلق به مودی خواهند بود و در مورد تکرار‌، به مجازات حبس تعزیری درجه شش نیز محکوم می گردند.

محاسبه نرخ مالیات نقل و انتقال سهام

بررسی محاسبه مالیات نقل و انتقال سهام می‌تواند کاری تخصصی همراه با دقت بالا باشد از این رو توصیه می‌شود برای محاسبه نرخ مالیات نقل و انتقال سهام از متخصصان این زمینه کمک بگیرید. 

  • مستفاد از تبصره 1 ماده 143 قانون مالیات مستقیم، از هر نقل و انتقال سهام و سهم‌الشرکه و حق تقدم سهام و سهم‌الشرکه شرکا، در شرکت‌ هایی که سهام آن‌ها، غیر بورسی است، مالیات مقطوعی به میزان چهار درصد (4٪)‌ ارزش اسمی آن ها، وصول می‌‌شود. 
  • مستفاد از ماده 143 مکرر (الحاقی 1388/09/25) قانون مالیات مستقیم، از هر نقل و انتقال سهام و حق تقدم سهام شرکت‌هایی که سهام آن‌ها بورسی است، مالیات مقطوعی به میزان نیم‌ درصد (5/0%) ارزش فروش سهام و حق تقدم سهام، وصول خواهد شد.
  • مستفاد از تبصره 2 (الحاقی 1394/04/31) ماده 17 قانون مالیات مستقیم نرخ محاسبه نقل و انتقال سهام در مواقعی که سهام، از متوفی، به وراث وی به ارث می رسد، در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث، بسته به بورسی یا غیر بورسی بودن سهام، یک و نیم (5 /1) برابر نرخ های مذکور در دو پاراگراف قبل می باشد.

 مدارک مورد نیاز برای نقل و انتقال سهام شرکت سهامی خاص

از مهم‌ترین مدارک مورد نیاز برای نقل و انتقال سهام شرکت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

1.تشکیل هیئت مدیره و مجمع عمومی فوق العاده

2.ارائه صورتجلسه تنظیم شده که به تایید و امضای تمامی اعضای سهامدار رسیده باشد.

3.ارائه اصل و کپی از مدارک شناسایی مانند شناسنامه و کارت ملی تمامی اعضای سهامدار و هیات مدیره

4.ارائه یکی از روزنامه های رسمی که آگهی های شرکت مانند آگهی تاسیس در آن منتشر می شود.

5.ارائه آخرین تغییرات صورت گرفته در شرکت

6.برگ مفاصا حساب نقل و انتقال سهام از سازمان امور مالیاتی کشور

7.ارائه فهرستی از سهامداران قبلی شرکت و سهامداران جدیدی که اضافه شدند.

4/5 - (1 امتیاز)

بروزرسانی شده در تاریخ 1403/07/01 ساعت 06:18

یک پاسخ

  1. فائزه

    عالییییی مرسی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *